Systemisch Werk

In het systeem waarin je bent opgegroeid ben je, net als ieder mens, onder een aantal voorwaarden komen te staan. Het zijn de opvattingen en regels van je ouders, hun stijl van opvoeden, welke toon van spreken, hoeveel affectie genegenheid en erkenning er was… hoeveel ruimte er was voor jou om jouw vrije Zelf te zijn. En niet alleen je ouders, maar ook je sociale omgeving was van grote invloed… daarbij ook nog het idee van wat de maatschappij van jou verwacht.

  • Mocht jij vrij aanwezig zijn thuis? Fouten maken en ‘lekker gek’ doen?
  • Voelde jij dat de waarheid gesproken werd door jouw omgeving?
  • Konden jouw ouders hun gevoelens tonen?
  • Ben je vroeger gepest? Had je veel vriendjes en vriendinnetjes?

Oftewel; allerlei factoren die jou hebben beïnvloed in het Zijn wie je Bent. En daarmee dus ook om te Zijn wie je verwacht werd te Zijn. Wat een skala aan invloeden die jou hebben gevormd. Maar dienen de boodschappen die je hier hebt mee gekregen nog wel in jouw huidige leven? Zijn de overlevingsstrategieën die je hierdoor hebt ontwikkeld nog wel van toepassing?

Wat weerhoud jou tegenwoordig om vrij te zijn, en wat wil er dan stromen?

Systemisch werk tijdens een sessie

Tijdens de sessies werken we ook met het systeem waarin je bent opgegroeid, d.m.v.

  • systemisch vraaggesprek (zonder opstelling)
  • een één-op-één opstelling

Door te kijken naar het systeem waarin je bent opgegroeid, kunnen we duidelijk gaan krijgen welke stukken van jou nog thuis willen komen… wat er nog de aandacht verdient die het nooit gekregen heeft. Het systemisch werk, geeft veel inzicht en daarbij de mogelijkheid om jouw eigen plek weer in te nemen, door te voelen en ervaren wat daar gemist is. Het kan goed zijn dat dit dan in combinatie met het lichaamswerk De-Armouring word gebracht of met ademhalingsoefeningen en geleide (lichaams)-meditatie.